Как да влезете в Зоната? The Resolution Zone

Как да влезете в Зоната? The Resolution Zone

                                                                                                                                    Трета глава

                                                                                                                       Как да влезете в Зоната?

Най-добрият начин да се поддържа динамичния баланс на възпаление и неговото изцеление е да се използва цялостна хранителна система, за която използвам термина Зонова Оздравителна Хранителна система[1]. Тази диетична технология се състои от три отделни диетични стратегии, които работят заедно като синергичен екип.

  1. Диета Зоната за редуциране на дължащото се храненето възпаление.
  2. Омега-3 мастни киселини за разнасяне/разсейване на остатъчно клетъчно възпаление.
  3. Полифеноли за ремонт на повредената тъкан веднага щом остатъчното клетъчно възпаление е намалено.

Разглеждайте редуцирането, разнасянето и ремонта (reduction, resolution и repair) като трите „Р“-та на здравето[2]. Нито една диетична намеса е достатъчна, за да ви отведе до Зоната; нужни са ви и трите да действат заедно като синергичен екип. Разглеждайте Зоновата Оздравителна Хранителна система като строго организирана комбинация на терапия за диетичен хормонален и генетичен контрол, необходима, за да ви отведе в Зоната.

Въпреки че науката зад Зоната е сложна и силна, последователното използване на Зоновата Оздравителна Хранителна система в действителност е доста проста за прилагане за цял живот веднъж щом познавате правилата на играта.

Ето кратко резюме на диетичните правила за достигане до Зоната:

  1. Калориите са от значение. Не се самозалъгвайте. Дали се стремите за загубите излишна телесна мазнина или да живеете по-дълго, колкото по-малко калории консумирате, толкова по-вероятно е, че ще постигнете личните си цели за здраве и представяне. Но хормоналните отговори генерирани от тези калории са дори по-важни. Тайната е да консумирате най-малкия брой калории без глад и умора, като генерирате важните хормонални отговори при всяко хранене. Изглежда трудна задача, но тя се изпълнява лесно като се използва Зоновата Оздравителна Хранителна система.
  2. Няма магия в хранителния бум. Забравете за добавянето на „супер-храни“ или за „дяволските“ хранителни съставки като млечни, глутен или лектини. Тези теми са за книгите бестселъри, телевизионните новини или интернет блоговете, които изискват ограничено време за внимание, но нямат нищо общо с хормоналният и генетичен контрол за цял живот, необходими за намаляване на неизлекуваното клетъчно възпаление.
  3. От значение е постоянството. Колкото по постоянни сте в избора си на храна, толкова по-лесно е да видите ползите. Опитайте се за мислите за ястията си като за лекарства. Не е нужно да са на вкус като лекарства, но техните хормонални и генетични ползи са с кратък живот, което означава, че трябва да следвате постоянен хранителен начин на живот, ако целта ви е да поддържате здравето си.
  4. Вие сте само на няколко хранения разстояние от връщането на правия път. Едно лошо хранене може да ви изведе от Зоната, заради бързите си хормонални последици, но правилните хранителни избори при следващите няколко ястия могат лесно да ви върнат обратно в Зоната като балансират хормоните в кръвта и променят експресията на ключовите гени.

Поддържането на здравето изисква система. Следващата глава ви предлага преглед на Зоновата Оздравителна Хранителна система, която е вашата диетична пътека за достигане на Зоната и следователно да оптимизирате вътрешния си Оздравителен Отговор.

 

Превод: Маня Самоковлийска 

 

 

[1] Zone Pro-Resolution Nutrition system

[2] Б.пр.: Д-р Сиърс нарича тези три стълба „трите R“ (от първата буква на трите термина на английски език).

За всеки готвач, ресторантьор трудностите пред които е изправен всеки ЗОНУВАЩ са неразбираеми.

Да смяташ грамажи с лекота, да измислиш и си представиш ястието по зададени грамажи е призвание и лекота.

И когато един ресторантьор вярва, разбира и живее в ЗОНАТА, логично продължение на нещата е да се стигне до ЗОНОВА КУХНЯ.


Copyrights © 2017 Z-Chef.bg. All Rights Reserved.
Developed by