Какво е Зонoво хранене?

Какво е Зонoво хранене?

Зоната е онова състояние в което:

 • Нямаш излишни телесни мазнини и се радваш на красиво тяло;
 • Имаш спокойствието, увереността и качеството на живот, за които всеки мечтае и се стреми;
 • Тялото ти е твоят най-добър приятел, в каквато и ситуация да се намираш или попаднеш;
 • Мозъкът ти работи на най-високи обороти;
 • Тонусът, енергията и способността за концентрация са максимални.

 

 

Зоната е единственият дългосрочен хранителен режим, в който ние ежедневно настройваме хормоналните си системи да работят за нас.

Зоната е начинът на живот, където всеки ден, с всеки прием на храна ние се отдалечаваме от вероятността за напълняване, от всички маркери на стареенето и възможността за отключване на заболявания.

 

Зоната е начин на хранене, зад който стои много наука, една нобелова награда, както и редица целенасочени клинични изследвания публикувани в книгите на Д-р Бари Сиърс. Първата книга излиза от печат 1995 година, а най-новата е факт от началото на месец октомври 2019 година.

 

Много чужди и родни звезди са намерили решение за себе си в живота в Зоната. 

 

Деми Мур, Дженифър Анистън, Марта Вачкова, Владо Пенев и Руслан Мъйнов, са само част от тях! 

За всички, които се интересуват в медицинската обосновка на зоновото хранене посочихме източниците, както и аз ще съм от помощ на всеки, който има нужда от такава.

Но сега моето желание да Ви покажа колко всъщност са лесни за разбиране и спазване зоновите правила.

 1. Ключът за постигането на най-добрите хормонални реакции и тялото ни да работи в наша полза е в балансът между макронутриентите. Протеини – въглехидрати – мазнини.
 2.  Храним се пет пъти на ден, поради няколко много логични причини.
 • Никога да не изпитваме глад
 • Да нямаме никаква нужда от сладко, защото зад това желание стои балансът между двата основни хормона, върху които ние вече сме повлияли
 • Храната, която е нашето най-добро лекарство, да навлиза на порции – „дози“ в тялото ни
 • Да поддържаме хормонален баланс, защото всяка хормонална реакция има действие между 3 -5 часа.
 • И не на последно място храната е удоволствие и в Зоната ние правим точно това да и се наслаждаваме и да топим излишни мазнини.

    3. Достатъчен прием на вода. Водата е живот и всяка клетка на тялото ни има нужда от нейната доза животворна течност. 30 милилитра вода на килограм тегло ни дава нужното количество за здраве, хидратация, красота и правилни метаболитни процеси.

    4. Омега 3 или рибено масло е най-сигурният ни съюзник в постигането на здравословни и естетически цели. Дълговерижните мастни киселини са единствените,  които едновременно държат тихото възпаление далеч и са най-добрата храна за мозъка.

 

           5.Избор на качествени източници на храна.

 • Риба, чисти месни филета, яйца, с преобладаващи белтъци, млечните продукти от висок клас с ниско съдържание на мазнини са най-добрият източник на Протеин. Това са източниците на качествената храна за здрави кости и стави, плътна мускулна маса.
 • Пресни зеленчуци и контролиран прием на плодове, правилно подбрани зърнени харни и бобови култури са Въглехидратите, които хранят мозъка и са източник на антиоксиданти и здравословни фибри.
 • Авокадото, маслините, зехтинът и ядките правят храната ни вкусна и са незаменим източник на качествени Мазнини, които ще довършат вълшебния кръг на Зоната
 • Тук е мястото да спомена, че в Зоната НЯМА забранени храни.

     6. Дори да хапнете нещо небалансирано това не е проблем, защото от следващата благоприятна хормонална настройка ви делят само 3 часа. Това е правило, което ни прави свободни и в същото време способни да държим живота и здравето в ръцете си.

Всички мечтаем за вълшебно хапче, което да ни дава красота, здраве, превенция, сила и магнетичност. Това лекарство се приема пет пъти на ден и се казва Зоната.

 

 

 

 

Създадено от Катя Божкова

Снимки: Уикипедия

За всеки готвач, ресторантьор трудностите пред които е изправен всеки ЗОНУВАЩ са неразбираеми.

Да смяташ грамажи с лекота, да измислиш и си представиш ястието по зададени грамажи е призвание и лекота.

И когато един ресторантьор вярва, разбира и живее в ЗОНАТА, логично продължение на нещата е да се стигне до ЗОНОВА КУХНЯ.


Copyrights © 2017 Z-Chef.bg. All Rights Reserved.
Developed by