Какво е Зоната? Защо Искате да сте в Зоната? The Resolution Zone

Какво е Зоната? Защо Искате да сте в Зоната? The Resolution Zone

Първа глава

Какво е Зоната?

Въпреки че повече от двадесет пиша за Зоната и последиците от нейното прилагането за бъдещето на медицината все още постоянно да ме пита „Какво е Зоната?“

Идеята за Зоната се основава на разбирането сложността на възпалението и неговото излекуване. Популярните медии ще ви накарат да повярвате че възпалението е проклятието на съществуването ни. В действителност, не бихме могли да съществуваме без силен възпалителен отговор, защото ще сме си мишени на микробни инвазии и нараняванията ни никога не биха се излекували. Обаче, ако същото това възпаление, което първоначално ни защитава не бъде изключено, тогава то започва да атакува организма ни. Техническият термин, който описва изключването на първоначалния възпалителен отговор и възстановяването на увредената от него тъкан се нарича оздравяване. Не възпалението само по себе си, а неизлекуваното възпаление е проблемът.

Възпалението остава много сложна тема. Затова постоянно е неразбрано. За по-лесно разбиране разгледайте следните връзки:

Възпаление = Поражение

Оздравяване = Изцеление

Възпалението е резултат от нараняване на организма, било то външно или вътрешно. Нуждаем се от малко възпаление, за да ни предпазва срещу микробни нашественици или за да излекува физически наранявания, но също така за да поддържаме здраве трябва да сложим край на това първоначално възпаление и след това да започнем да поправяме пораженията, които е причинило, за да оздравеем. Двата отговора се генерират при поискване, защото никога не се знае кога може да настъпи нараняване. Обаче само когато тези две фази на възпалението са постоянно балансирани, тогава сте в Зоната, където можете да поддържате здраве за цял живот. Ако не, тогава животът ви вероятно ще е по-труден отколкото трябва.

Днес голяма част от възпалението в тялото ви е следствие от храните, които ядете, причиняващи възпаление, предизвикано от диета, което усилва всяко съществуващо неизлекувано възпаление.

 

 

Втора глава

Защо искате да сте в Зоната?

 

ПРОСТИЯТ ОТГОВОР е да се постигне смислен начин на живот и здравословни цели с по-голяма лекота. Някои от тях ще включват следното:

■ По-добро управление на теглото със загуба на излишна телесна мазнина

■ Подобрено физическо и умствено представяне

■ Поддържане на умственото и физическото здраве за по-дълъг период от време

Както ще посоча по-нататък в книгата те може да включват много от проблемите с които се борим през различни етапи от живота си, като се започне от подобрено хранене на плода за вашите деца до подобряване на управлението на всяко хронично заболяване, за да се поддържа здравословното стареене възможно най-дълго. Всички тези резултати са възможни, ако сте в Зоната.

Все пак поддържането на здраве е основната причина поради която искате да сте в Зоната. Не осъзнавате колко е безценно здравето докато не го загубите при развитието на хронично заболяване. Най-добрият начин за лечение на хронично заболяване на първо място е да не го развиете. Често погрешно вярваме, че ако нямаме хронично заболяване това е все едно сме добре. Това просто не е вярно. За съжаление, на повечето хронични заболявания отнема години, ако не десетилетия, за да се развият преди техните симптоми на да се проявят. Такива болести могат да са диабета, сърдечни болести, рак и дори болестта на Алцхаймер. Никое от тези състояние не възниква за денонощие. Само години след постоянно увреждане на тъканите причинено от неизлекуваното клетъчно възпаление даден орган става по-малко ефективен в резултат на загуба на функциониране. Добре би било да се знае години преди това, че нивата на неизлекуваното клетъчно възпаление са се увеличи, така че да можете да коригирате основния проблем на по-ранен етап доста преди развитието на някое хронично заболяване. И така, една по-добра дефиниция на здраве може да е способността постоянно да балансирате „включването“ и „изключването“ на възпалението. С други думи, да сте в Зоната.

Да сте в Зоната не означава, че никога няма да развиете хронично заболяване. Обаче означава, че може драстично да намалите тази вероятност. Освен това, ако имате хронично заболяване, ще сте в състояние да го управлявате много по ефективно с по-малко лекарства. И в двата случая периодът ви на здраве (продължителност на живота минус годините с увреждане) вероятно ще се увеличи колкото по-дълго сте в Зоната.

Както ще обсъдя по-късно съществуват лесно валидирани клинични маркери, които определят Зоната. Това са същите маркери, които могат да определят вашето истинско състояние на здраве. Тези маркери позволяват да видите в бъдещето си и ви дават възможност да коригирате основният проблем за увеличаване на клетъчното възпаление, преди той да се развие в хронично заболяване. Това е основата на онова, което наричам „здраве базирано на доказателства“.

Привеждането на всички тези маркери на Зоната в подходящите им стойности може да стане в относително кратък период, като се използва вярната хранителна стратегия, в частност Зоновата Оздравителна Хранителна система. Пребиваването в Зоната изисква последователно поддържане на същата хранителна стратегия.

Да сте в Зоната е като да сте бременна – или сте, или не сте. Най-добрата ми оценка е, че в момента по-малко от 1 процент от американците са в Зоната. Дълго време отнема да обясняваме защо плащаме повече за здравеопазване от която и да е друга държава в света. Това също означава, че в Америка има голям потенциал за рязко подобряване на здравеопазването. Единственият начин да стигнем до Зоната е чрез храненето и в частност следването на цялостна диетична система, която произвежда бързи хормонални и генетични промени, които могат да се поддържат цял живот. Ако не го направите, вероятно животът ви може да е по-труден, отколкото трябва да бъде. Следователно избягването на бъдещи здравословни затруднения, които възникват вследствие на хронично неизлекувано клетъчно възпаление и поддържането на вашето здраве са истинските причини да искате да сте в Зоната.

 

 

Превод: Маня Самоковлийска 

За всеки готвач, ресторантьор трудностите пред които е изправен всеки ЗОНУВАЩ са неразбираеми.

Да смяташ грамажи с лекота, да измислиш и си представиш ястието по зададени грамажи е призвание и лекота.

И когато един ресторантьор вярва, разбира и живее в ЗОНАТА, логично продължение на нещата е да се стигне до ЗОНОВА КУХНЯ.


Copyrights © 2017 Z-Chef.bg. All Rights Reserved.
Developed by