Материал за Списание 8 - 07.2019г

Отслабването е в главата?

 

Отслабването е в главата?

Човек трудно се разделя с резервите по тялото, ако има страхове, не може да прости, или има нужда от любов

 

Aвторката е основател на ZChef – кухня, която се грижи за хормонално балансираното хранене по световноизвестната система „Зоната”, възвърнала здравето и отличната фигура на милиони хора по цял свят. Катя създава компанията, вдъхновена от удивителните резултати на зоновото хранене: загуба на наднормено тегло, подобряване на здравословното състояние, висок тонус и жажда за живот. Освен с приготвяне на зонова храна, Катя се грижи хората, обърнали се към нея за подкрепа, да получат точните съвети и напътствия как да са в Зоната на своето щастие. Една от темите, които вълнуват мнозина, потърсили зоновото хранене, е как да се справят с наднорменото тегло. В тази статия Катя ще сподели своя опит с читателите на Списание 8.

 

Бари Сиърс е изследовател от Бостънски университет по медицина и Масачузетски технологичен институт. Близо 20 години от живота си той отдава в изследване на влиянието на хормоните и тяхната способност да „включват” и „изключват” определени гени. Книгата му „Зоната” излиза през 1995 г. и поставя основата на нов начин на балансирано хранене, което води до оптимални за здравето резултати, поради което се следва от милиони осъзнати хора по цял свят. Първият ефект от преминаване към хранене по системата на Бари Сиър „Зоната” е свалянето на излишни килограми. Случва се много лесно, при това без ограничения в храната. Поради това много хора смятат, че „Зоната” е вид диета или начин за бързо отслабване. Но има хора, които не могат да свалят тегло, въпреки че спазват хранителен режим. Защо е така.

ОТКЪДЕ ИДВАТ КИЛОГРАМИТЕ?

Просто от отпускане, отдаване на дълга почивка, изкушения или гурме насочено ежедневие. Това са хора, които обичат храната, но нямат зависимост от нея. При такива клиенти никога, абсолютно никога няма провал в режима. Те се обичат много и си доставят удоволствия. Но въпрос на желание е да сменят фокуса, ежедневието. Те дори се забавляват в това различно живеене, което е Зоната. Всичко им е интересно – да виждат промяната, защо и как се случват нещата, експериментират да балансират храни в къщи. Заболявания. За да се излекува физически тялото, трябва да се приема подходяща храна, качествена и в правилен баланс. Когато работим с клиенти със заболявания, винаги ги молим да получим насоки за хранене от техните лекари. Но често болестите са психосоматични. Тогава човек трябва да открие причината за заболяването (описани в темата на броя) и когато я отстрани, болестта ще си отиде заедно с трупането на излишни резерви. Третата, за съжаление най-голям група причини за напълняване, са проблемите с храната. Известните в науката хранителни разстройства са няколко. Но хората с проблемно хранене и различните му проявления са много. И са едни от най-добре замаскираните зависимости. Всъщност, когато храната не е здравословно задоволяване на нуждите на организма, или разумно място в социалния ни живот, то вече е някакъв проблем!

ПРОГРАМИРАНИ ОТ ДЕЦА

Причините за провокирането на проблема с храната са много. Често това са програми от детството, заложени като убеждение. Виждала съм хора, на които винаги им е повтаряно, че те не могат да бъдат по-слаби, защото „Всички в нашия род сме с такава структура, ти каква очакваш да си?“ Това вече е утвърждение и тялото го подкрепя безусловно. Когато пък заговоря с клиентите за навиците на хранене в техния първи дом, се оказва, че модели като: „Който не си изяде всичко, няма да играе“, или „ Който е последен, почиства масата“, не са рядкост. И в такива случаи тези хора са си изградили неправилен модел, навик и подход към храната. На някои деца им „затварят устата с храна“ и по-късно те продължават да „заглушават“ себе си с ядене. Други възрастни не могат да изразят любовта към децата, освен буквално да ги натъпчат. Така храната става заместител на любов, сигурност, нежност, грижа. Когато пораснат, при невъзможност да се справят с заобикалящата действителност или емоции децата посягат към храната като най-евтина, най-достъпната и наистина приятна компенсация. Вендъж в ZChef дойде възрастна дама с внучето си, болно от диабет. Аз се опитах да поговоря с момичето, но на всички въпроси отговаряше бабата. Тя беше дошла просто да му купи храна. Явно беше, че това дете е „тъпкано”. То нямаше мотивация да следва системата и нищо не се получи. Много масов проблем с килограмите и респективно с храната имат силно контролиращите хора. Смятам, че това е по-лесният профил на хора с наднормено тегло, защото контролът е видим и лесен за „диагностициране“ и просто би било добре, човекът, за когото се касае, осъзнато да поработи със специалист. Тогава стават бързи и трайни промени.

ТЯ ПРОСТИ И СВАЛИ 20 КГ...

Друга причина за трупане на килограми е трудността да простим на друг или на себе си. Една дама се хранеше в ZChef повече от два месеца, но не можеше да отслабне. Беше над 100 кг. Исках да говоря с нея, да й кажа, че проблемът с храната винаги е някъде другаде, но тя не ме допускаше до себе си. Тъй като познаваше и други хора, които бяха отслабнали с режима обаче, тя знаеше, че той работи. В един момент осъзна, че най-вероятно има друга причина тя да не слабее. Дойде да поговорим. Посъветвах я да се върне в онзи период, когато е качила килограмите. Оказа се, че тогава е преживяла много голямо разочарование в личния живот. За напълняването тя обвиняваше човека, който я е наранил, и стреса, на който е била подложена. След няколко разговора обаче стана ясно, че тя всъщност не може да прости на себе си, че е провокирала такова поведение у човека отсреща и й е било по-лесно да обвинява него. Когато видя това, тя започна да се тревожи, че не знае как да си прости. Но не е нужно да знаеш как, а да имаш искрено желание да простиш. Когато имаш силно намерение – начинът изкристализира. И действително тя стопи пояса, с който се беше оградила, защото чувството за вина я караше да се пази и да складира, да не пуска. Когато пуснеш вината, страха или каквото има там, няма какво да държи мастните клетки. Цялата тази лой си отива, тя не е нужна повече. Жената тежеше над 100, сега е малко над 80. Наблюденията ми показват, че най-честият профил на хората, които не могат да отслабнат, включва невъзможност да простиш, да не се страхуваш и да се обичаш. Много често това са хора самотници, които компенсират недостига на любов, внимание и радост с храна. Много е важна и мотивацията, с която хората подхождат към отслабването.

ЗАЩО ИСКАШ ДА ОТСЛАБНЕШ?

Имахме една клиентка, чийто съпруг й казваше: „Ще ти купя всичко, ще направя всичко за теб, само се върни в онази форма, в която беше, когато се запознахме”. Това е много голямо обременяване. Тя искаше да отслабне заради мъжа си. Но това не е нейната лична мотивация. Посъветвах я да поговори с психотерапевт и съжалих. На следващата седмица дойде и каза, че нейната психоложка й е препоръчала да си извади снимки, от времето, когато е била слаба, да си ги сложи на хладилника и всеки ден да си ги гледа. Но това не решава проблема. Снимките дори да помогнат, онова неразрешеното вътре в теб остава, и пак ще излезне. Но жената не пожела да погледне в себе си, отиде и си купи нова визия. Но пък друга дама, която ни повярва, отслабна 38 кг.! Тя беше напълняла по време на бремеността, а мъжът є е страхотен кулинар и се беше отпуснала. Но започна да се храни по „Зоната”. Беше вече свалила 10 кг, когато ни се обади по телефона, плачейки. Отишла на лекар и той й казал: „Трябва да отслабнеш, ама като те гледам, това няма да стане...” Така ли? Свали 38 килограма! Защото сме до нея, защото я подкрепяме. Добре, че ни имаше в онзи момент. Ако тя нямаше подкрепа, можеше да си купи шоколад или нещо друго сладко, за да се утеши, като си каже: ”Ами, то на мен ми личи, че не мога да отслабна...”

ВСИЧКО Е В ГЛАВАТА...

Много хора очакват просто купувайки си зонова храна, тя да направи чудеса. Прехвърлят решението някъде другаде. А отговорите и решенията са вътре в нас. Нужна е сериозна работа с ментални задръжки, проблеми, избори, решения и т.н. и има прекрасни психолози, които могат да помогнат в такива ситуации. Аз самата след дълго посещение при терапевт установих за сериозен проблем с храната, чието разрешаване спомогна след това да създам кухнята за зоново хранене. Искам да обобщя, че най-щастливи са хората, които осъзнато иска да „излекуват“ себе си и го правят. Казвам излекуват, защото излишните килограми са болка на тялото или/и душата. И тогава идва приемането на себе си, приемане на състоянието, в което е тялото, и истинско желание да се погрижим за него. И въпросите - защо се случва това, как да се справим и какъв е правилният начин на хранене? Отговорът е нов начин на живот. Край на екстремните диети, крайностите на които е подлагано тялото, лишенията или ограниченията. Именно тук и тогава Зоната променя животи.

От 1 септември 2019 г. ZChef организира групови мотивационни срещи, на които последователите на зоновото хранене ще могат да изчистят своите съмнения и да задават въпроси на Катя Божкова и на София Фердинандова, психолог терапевт и специалист по хранителни разтройства.

 

 

За всеки готвач, ресторантьор трудностите пред които е изправен всеки ЗОНУВАЩ са неразбираеми.

Да смяташ грамажи с лекота, да измислиш и си представиш ястието по зададени грамажи е призвание и лекота.

И когато един ресторантьор вярва, разбира и живее в ЗОНАТА, логично продължение на нещата е да се стигне до ЗОНОВА КУХНЯ.


Copyrights © 2017 Z-Chef.bg. All Rights Reserved.
Developed by