Преглед на Зоновата Оздравителна Хранителна Система. The Resolution Zone

Преглед на Зоновата Оздравителна Хранителна Система. The Resolution Zone

Четвърта глава

Преглед на Зоновата Оздравителна Хранителна Система. The Resolution Zone

ХРАНИТЕЛНАТА ПЪТЕКА КЪМ ЗОНАТА

ЗОНОВАТА ОЗДРАДИТЕЛНА ХРАНИТЕЛНА СИСТЕМА е цялостна хранителна стратегия, която осигурява мощен подход за преобръщане на вредните последици от неразнесеното клетъчно възпаление. Тя извършва това като регулира хормоните и експресията на ключови гени, които се контролират от начина на хранене, за поддържане подходящия баланс между интензитета на възпалението чрез неговото разнасяне и накрая чрез организиране на пълното възстановяване на всяко увреждане причинено от възпалението. Ето как действа изцелението.

Зоновата Оздравителна Хранителна система е системен подход за поддържане на здравето чрез оптимизиране на Оздравителния Отговор. Нито един от трите хранителни компонента на Зоновата Оздравителна Хранителна система сама по себе си не е в състояние да постигне изцеление на нараняване, тъй като то изисква постоянна организация на хормонални и генетични отговори. По същия начин, взаимодействието на компонентите на Зоновата Оздравителна Хранителна система е далеч по сложно от мисленето, че „лекарство А инхибира ензим Б“, което е доминиращото в момента фармацевтично мислене.

Трите хранителни стълба необходими за да е успешна Зоновата Оздравителна Хранителна система са:

Диета Зоната

Омега-3 мастни киселини

Полифеноли

Всеки от тези хранителни инструменти има уникални ползи и са синергични[1]. Това означава, че колкото повече от тези хранителни стратегии се използват правилно, толкова по-голяма е способността ви да намалите неразсеяното клетъчно възпаление.

ДИЕТА ЗОНАТА

Трябва да се храним, за да оцелеем. Но за да оцеляваме добре, трябва да се яде по-малко. Това на пръв поглед парадоксално твърдение е в основата на ограничаването на калориите. Определението за ограничаване на калориите е далеч по-сложно от простото намаляване на калориите, защото в същото време трябва да поддържате, дори и увеличите, приема на основни хранителни вещества. За човешките клетки основните хранителни вещества включват есенциални амино киселини, есенциални мастни киселини и витамини. Всичко по-малко е недохранване. Диета Зоната е разработена, за да оптимизира всички горни фактори за увеличен прием на основни хранителни вещества с най-малък общ брой калории без глад и умора, както подробно е описано в Глава 8.

Диета Зоната е фундамента на Зоновата Оздравителна Хранителна система, защото тя намалява интензивността на дължащото се на храненето възпаление, което увеличава всяко съществуващо клетъчно възпаление. Затова Диета Зоната трябва да се разглежда като противовъзпалителна диета. Но за разлика от противовъзпалителните лекарства Диета Зоната не намалява способността да се задейства възпалителен отговор, когато е необходимо, но намалява интензитета на този отговор и по този начин прави по-лесно евентуалното му разсейване.

Присъща в рамките на Диета Зоната е необходимостта да се консумират подходящи количества ферментиращи фибри. В момента здравето на чревния трак е на мода и е за добро. Трилионите бактерии в чревния тракт трябва да се разглеждат като отделен орган в тялото, който е от решаващо значение за контрола на възпалението в организма, дължащо се на диетата. Но за постигнат тази цел, бактериите в червата трябва да се хранят. Основният им източник са ферментиращите фибри. Но не всички хранителни фибри са ферментиращи, което означава че много от тях не могат да се използват като хранителни вещества от бактериите в червата. Въпреки че определението за ферментиращи фибри е сравнително неясно, вашият най-добър източник с най-добро въздействие върху хормоналния отговор обикновено идва от зеленчуци без скорбяла. Без подходящо количество ферментиращи фибри в Диета Зоната, тънката бариера между извънземния свят на бактериите в червата и клетките в тяло вероятно ще започне да се разрушава, което води до друг източник на възпаление, който в крайна сметка трябва да бъде разрешен, за да има оптимален Оздравителен Отговор.

ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ

Въпреки че Диета Зоната е идеалната хранителна интервенция за намаляване на интензивността на дължащото се на диетата възпаление, тя ще има малък ефект за намаляване на неразнесеното клетъчно възпаление. Достигането на тази цел изисква подходящ прием на омега-3 мастни киселини. Само ако има адекватни количества омега-3 мастни киселини в кръвта могат да се генерират хормоните (т.е. резолвини) необходими за разрешаване на възпалението, както е обяснено в Глава 10. От колко се нуждаем? Зависи от това колко строго следвате Диета Зоната. Колкото по-стриктно следвате Диета Зоната, толкова по-малко омега-3 мастни киселини ще са необходими, за да останете в Зоната. От друга страна, колкото сте по-малко стриктни при следване на Диета Зоната, за да намалите дължащото се на диетата възпаление, толкова повече омега-3 ще ви трябват, за да разрешите клетъчното възпаление.

ПОЛИФЕНОЛИ

Само след като сте разсеяли клетъчното възпаление, може да започне процеса на ремонт на увредените тъкани, за да завърши Оздравителния Отговор. Работата на полифенолите е постоянно да активират ключовия генен транскрипционен фактор, който е отговорен за генерирането на ремонта на увредената тъкан след като се разсее остатъчното клетъчно възпаление и в този процес да се намали скоростта на стареене, както ще обясня в Глава 11.

За да разберете как тези компоненти на диетата функционират заедно трябва да имате известно познание как храненето влияе на контрола на хормоните и гените.

БИОЛОГИЧНИЯТ ИНТЕРНЕТ

Обичаме да мислим за интернет като за най-доброто изражение на съвременната технология, защото милиони хора могат да останат в контакт в реално време и да имат достъп до информация от най-големите библиотеки в света, но това е и технология, която също може да предостави дезинформация. Телата ни обаче съдържат много по-усъвършенствана система за комуникация, подобна на интернет (която аз наричам Биологичен Интернет), която позволява на трилиони клетки в тялото да комуникират помежду си практически в реално време, за да настройват метаболизма, което води до по-добър контрол на познавателните, физическите и емоционалните отговори. Когато Биологичният Интернет работи правилно, резултатът е продължително здраве, но той също има възможност да предоставя дезинформация на клетките.

За разлика от електроните, които задвижват интернет, хормоните (стотици от тях и потенциално много повече, които тепърва ще бъдат открити) управляват нашия Биологичен Интернет. Това придава на човешкото тяло много по-големи нюанси от всичко, предвидено в Силиконовата долина. И все пак, ако хормоните не взаимодействат правилно, тогава Биологичният Интернет може бързо да стане дисфункционален. Хормоните, които в крайна сметка контролират нивата на неразрешено клетъчно възпаление, са следствие от динамичния баланс на ейкозаноидите, получени от омега-6 мастни киселини и резолвините, получени от омега-3 мастни киселини. Ейкозаноидите увеличават клетъчното възпаление, а резолвините го намаляват. Именно хормоналният баланс на тези две мощни хормонални групи е един от ключовете за използване на Зоновата Оздравителна Хранителна система за оптимизиране на Оздравителния Отговор.

РОЛЯТА НА ФАКТОРИТЕ ЗА ГЕННА ТРАНСКРИПЦИЯ

Другият ключ на Зоновата Оздравителна Хранителна система е нейната способност да контролира някои критични фактори за генна транскрипция. Постоянно чуваме, че генното инженерство е бъдещето на медицината. След почти двадесет години изследвания за декодиране на нашата ДНК, не изглежда да имаме толкова много гени. Царевицата и пшеницата имат много повече гени от нас, но те не управляват света. Разликата между нас, шимпанзетата, царевицата и пшеницата е, че имаме много повече фактори за генна транскрипция. Тези сложни протеини действат като кратка процедура, която позволя да реагираме по-бързо на външни стимули, като включим избрани ДНК последователности, за да произведем специализирани протеини. Съществуват стотици известни фактори за генна транскрипция и несъмнено много повече, които предстои да бъдат открити. Двата ключови фактора на генна транскрипция, които могат да бъдат повлияни от Зоновата Оздравителна Хранителна система, са ядрен фактор kappaB (NF-kВ) и AMP киназа[2]. NF-kВ включва възпаление, което причинява увреждане на тъканите, а AMP киназата е ключът за възстановяване на тъканите, увредени от клетъчно възпаление. Зоновата Оздравителна Хранителна система осигурява диетичната пътека за контрол на тези два ключови фактора за генна транскрипция. Тази диетична генна терапия е другия ключ за разбиране как Зоновата Оздравителна Хранителна система работи за поправяне на увредените тъкани за поддържане на здравето.

ДА ОБОБЩИМ

Разглеждайте престоя в Зоната като биологичен жироскоп, който трябва да бъде постоянно балансиран от хормонални и генетични ефекти, използвайки Зоновата Оздравителна Хранителна системата. Това може да се визуализира със следната графика.

  

 

 

                 

 

 

Нужен ви е не само постоянен баланс на eйкозаноидите и резолвините, но трябва да балансирате и главните генетични превключватели на възпалението (NF-kВ) и метаболизма (AMP киназа). Ако тези хормони и фактори за генна транскрипция се поддържат в динамично равновесие, Оздравителният Отговор е оптимизиран и скоростта на изцеление от всяко нараняване драстично се ускорява.

 

Превод: Маня Самоковлийска 

[1] Синергия (синергизъм) е взаимоотношение, при което полученият ефект е по-голям от сумата на индивидуалните ефекти. Произлиза от гръцката дума συνέργια, означаваща "работят заедно".

[2] adenosine monophosphate-activated protein kinase

За всеки готвач, ресторантьор трудностите пред които е изправен всеки ЗОНУВАЩ са неразбираеми.

Да смяташ грамажи с лекота, да измислиш и си представиш ястието по зададени грамажи е призвание и лекота.

И когато един ресторантьор вярва, разбира и живее в ЗОНАТА, логично продължение на нещата е да се стигне до ЗОНОВА КУХНЯ.


Copyrights © 2017 Z-Chef.bg. All Rights Reserved.
Developed by