Първите 10 дни в Зоната

Какво да очакваме, как реагира тялото ни, какви промени настъпват

Както при всички хранителни режими, така и влизането в Зоната е съпроводено с адаптация на тялото. При някои хора тя е бърза и неусетна и те припознават този начин на хранене още със започване на режима. При други е необходимо малко повече време, за да усетят първите физически и психически ползотворни промени в организма. Реалният опит на ZChef и ежедневните разговори ни помогнаха да обобщим най-характерните и често срещани реакции и усещания на нашите клиентити при стартиране на зоновата диета и да ги споделим с Вас. Надяваме се този материал да Ви е от полза и да Ви даде някои отговори, свързани с пътя към Зоната.

Първите три дни от зоновия хранителен режим се характеризират с подобряване на тонуса и издръжливостта. Умората изчезва, тялото сякаш се събира и ставаме по-енергични и ефективни. След петото-шестото хранене промяната е очевидна. Чувстваме се сити и не изпитваме изкуствен глад. Желанието за сладко изчезва. Това се дължи на изменението в нивата на кръвната захар и количеството на поеманите въглехидрати. Хормоналният баланс се нормализира и подобрението се усеща в цялостното ни поведение.

През първата седмица от зоновия хранителен режим започваме да спим по-добре. Наспиваме се по-бързо и се будим по-бодри. Тревожността и раздразнителността намаляват, а при някои хора напълно изчезват. Ставаме по-уверени и по-ефективни в решаването на житейските проблеми, започваме да се справяме с досадните и неприятни ежедневни задачи с лекота и повече ентусиазъм. 

Макар че има много сходства в резултатите при стартирането на зоновата диета, най-общо можем да разделим хората, които сега започват да зонуват в три групи. По-голямата част от тях са с наднормени килограми, защото не се хранят достатъчно и правилно. Те са пълни от недохранване. Не закусват, обядват на крак и в движение, вечерята им е обилна, обикновено e късно вечер, но тя сама по себе си не може да ги зареди с необходимите протеини, въглехидрати и мазнини. Тялото продължава да изпитва глад, а същевременно трупа всичко, което приема като запас.

Тази група по-трудно свиква с петте хранения в Зоната. За тях зоновата храна изглежда прекалено много и твърде начесто. Те обикновено отказват да изядат и петте дневни ястия мислейки си, че така ще отслабнат по-лесно. Това не е вярно. Основният принцип на Зоната е да се храним балансирано с точните количества храна. Така се постигат най-добрите резултати. В противен случай има риск да нарушим баланса протеини, въглехидрати и мазнини в отделните ястия или да започнем да сваляме мускулна маса, а това не е нито красиво, нито здравословно.

Втората група хора са с наднормени килограми от преяждане. На тях зоновите порции им се струват недостатъчни, защото са свикнали да консумират по-големи количества храна. Тук проблемът по-често е психически и е свързан с неправилни хранителни навици или емоционален глад.

И с първата, и с втората група нещата се нормализират в рамките на първите 10 дни в Зоната. Тогава умът осъзнава, че проблемите с килограмите са единствено заради лош начин на хранене.  Междувременно тялото се “намества“ спрямо новия режим, възприема промяната и започва да работи по-пълноценно и ефективно, а грешните хранителни привички остават в миналото.

Най-малка част са третата група нови зонуващи. Това са хора, които винаги са се хранели 4-5 пъти на ден и имат познания за здравословното хранене. Те знаят, че трябва да се яде по-често и по-малко, стараят се да се хранят разнообразно и са наясно, че консумацията на достатъчно вода е важна и полезна. Влизат в Зоната бързо, придружени от почти еуфорично настроение, прекрасен тонус и много градивна енергия. Това се случва през първата седмица, защото навиците вече са създадени, балансираната храна повлиява хормоните им, а усещанията и резултатите са повече от добри.

Въпреки многото безспорни предимства на Зоната, както всеки хранителен режим, който изчиства токсините от тялото, и зоновото хранене може да е съпътствано с главоболие през третия или четвъртия ден от стартирането на диетата. Около 20% от зонуващите изпитват подобни неразположения, които са напълно нормални и отминават в рамките на няколко дни. Това не бива да бъде причина да се отказвате от Зоната.

Зоновото хранене е режим, който регулира хормоналния баланс в организма и значително подобрява здравословното състояние. Разработен от лекар, той е създаден не като обикновена диета, която топи килограми и стресира тялото, а като начин на живот за всеки, който е избрал себе си и грижата за собственото си физическо и психическо здраве.

©Текстът е разработен от екип на ZChef. Всички права запазени.

 

За всеки готвач, ресторантьор трудностите пред които е изправен всеки ЗОНУВАЩ са неразбираеми.

Да смяташ грамажи с лекота, да измислиш и си представиш ястието по зададени грамажи е призвание и лекота.

И когато един ресторантьор вярва, разбира и живее в ЗОНАТА, логично продължение на нещата е да се стигне до ЗОНОВА КУХНЯ.


Copyrights © 2017 Z-Chef.bg. All Rights Reserved.
Developed by