Въведение The Resolution Zone

Въведение The Resolution Zone

Въведение

ПЪТУВАНЕТО МИ КЪМ РАЗБИРАНЕТО НА ХРОНИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

 

Преди повече от четиридесет години имах предчувствие, което евентуално можеше да промени медицината. Тази идея започна с опитите ми да разбера дълбоката причина за семейната ми история на сърдечни заболявания. Това беше лично пътуване с много много обрати, докато разбера сложния танц между нашата диета, възпалението и евентуалното му разрешаване, водещо до изцеление.

Медицинското определение за изцеление е „процеса на оздравяване“. Това описание днес не изглежда да е високотехнологично. Напротив, молекулярната основа на изцелението се характеризира с високо организирана поредица от събития, които наричам „Оздравителен Отговор[1]“. Оздравителният Отговор представлява динамичния баланс на хормоналните и генетични фактори, които организират силно програмираните реакции, които насърчават заздравяването на всяко вътрешно или външно нараняване на тялото. Зоната представлява физиологичното състояние, измерено с прости клинични маркери, което показва, че вътрешният Оздравителен Отговор е оптимизиран да работи с пълна ефективност. Централна тема на тази книга е достигането до Зоната и по този начин оптимизирането на Оздравителния Отговор.

Моето пътуване за разбиране на Зоната започна с проучванията ми от средата на 70-те години на миналия век в Медицинския Колеж към Университета в Бостън, което бе фокусирано върху ролята на хранителите мазнини върху развитието на сърдечни заболявания. С времето проучванията се насочиха към разработването на технология за интравенозно подаване на лекарства с използването на мазнини за намаляване токсичността на лекарства за рак. Интересът ми към възпалението се засили, когато през 1982 г. Нобеловата награда за медицина беше присъдена за ранните изследвания за това как някои класове хранителни мазнини могат да се трансформират в уникална група хормони известна като айакозаноиди, които са ключови играчи в процеса на възпаление. Разсъждавах, че ако основната причина за всички хронични заболявания (включително сърдечните) включва възпаление и ако възпалението може да се манипулира с диета, тогава това може вероятно да е и ключът за контролиране на бъдещето на медицината. Големи мечти.

Доколкото айкозаноидите се извличат от някои хранителни мазнини, почувствах, че е възможно да се контролира синтеза им чрез храната за разлика от използването на противовъзпалителни лекарства. Това решение ме отведе от високотехнологичния свят на разработване на интравенозни системи за подаването на лекарства за рак до определено нискотехнологичния свят на здравословните храни през 80-те години. Моята привидно рязка промяна беше възприета от академичните ми колеги като глупав избор, тъй като преминавах от върховете на технологията за подаване на лекарства за рак до много нискотехнологичната индустрия за здравословно хранене, населена от многобройни шарлатани и продавачи на змийско масло.

Моето проучване накрая ме доведе до първата ми книга за възпалението, Зоната[2], публикувана през 1995 г. Тя беше сложна, предназначена предимно за лекари, за да покаже защо манипулация на инсулина чрез диетата и правилния баланс на есенциалните мастни киселини са критични за контрола на възпалението. За учудване на всички (включително мен самия и моя издател), книгата беше продадена в милиони екземпляри. Защо Зоната беше толкова успешна, никой не е съвсем сигурен. Може би защото тя предлагаше нова гледна точна на нарастващата епидемия от затлъстяване, която започна да се взривява през 1980. По времето, когато беше публикувана Зоната Tимахме Робърт Аткинс[3], който крещеше, че въглехидратите ни правят дебели и еднакво гласовит опонент Дийн Орниш[4], койтo отговаряше че мазнините ни правят дебели. Това беше като старите реклами на Милър Лайт[5] с участието на бивши играчи от НФЛ[6] играчи, които викат един на друг „Повече вкус, по-малко пълнене“.

Моите възгледи описани в Зоната бяха много различни и далеч по-сложни. Моето твърдение беше, че предизвиканото от храната възпаление ни прави дебели, както и увеличаващата се вероятност от развитие на хронични заболявания и по-скоростно стареене. Използват терминът „Зона“ за да опиша физиологично състояние, при което може постоянно да контролирате интензитета на възпалението причинено от диетата и по този начин по-добре да управлявате всеки вид хронично заболяване. Обаче достигането на Зоната изисква силно интегрирана хранителна система за намаляване на възпалението в организма. Не е точно типичния разговор по време на коктейл.

С времето започнах да подозирам, че по-силни биологични сили са в игра, отколкото просто намаляването нивата на ейкозаноидите, необходими, за да се достигне пълния потенциал на Зоната. Изследвах тази концепция в книгата си Зоната ОмегаRx[7], публикувана през 2002 г. Осъзнавах, че е важно не просто намаляването на възпалението, но и необходимостта то да бъде разсеяно (разрешено). Разсейването е напълно отделен процес от включването на възпалението. По същество, трябва да включите възпалението, но трябва да сте в състояние и да го изключите. За щастие и двете фази на възпалението могат да се контролират от хранителни мазнини. Хормоните (айкозаноиди) генерирани от една група мазнини известни като омега-6 мастни киселини включват възпалението, а друга група хормони (резолвини) извлечени от омега-3 мастни киселини изключват възпалението.

Разбирането на сложността на създаването и действието на резолвините може да се проследи до една личност, Чарли Серан[8] от Медицинския факултет в Харвард. Точно както се чувствах аз като глас в пустиня обсъждайки нарастващата роля на възпалението дължащо се на начина на хранене поставяйки въпроса публично през 90-те години, Чарли беше в подобна ситуация застъпвайки се за значението на разсейването на възпалението, когато почна да представя концепцията за резолвините пред академичната медицинска общност на прага на 21-ви век.

Но дори изключването на възпалението като се използват високи дози омега-3 мастни киселини няма непременно да поправи щетите. С книгата си Средиземноморската Зона[9], публикувана през 2014 г. започнах да изследвам ролята на полифенолите като хранителни агенти, действащи като генни активатори за увеличаване на възстановяването на тъканите в организма както и за поддържането на здравето на чревния тракт за по-нататъшно намаляване на възпалението, предизвикано от диетата. В същата книга започнах обсъждането на активирането на специфични гени от полифенолите, което завърша лечебния процес.

В тази книга се опитвам да синтезирам сложното взаимодействие на трите хранителни компонента, които съм описал в миналото (Диета Зоната, омега-3 мастните киселини и полифенолите) в организирана диетична система, за която използвам термина система „Зона за Оздравително Хранене“ [10]. Тази система позволява да се оптимизира естествения лечебен процес на организма, той като тяхната организация контролира и ефективността на вътрешния Оздравителен Отговор.

Първата част от тази книга започва с кратък обзор на Зоната, защо е важно да прекарвате живота си в Зоната и как да стигнете там.

Втората част на книгата описва какво представлява Оздравителния Отговор и как възпалението предизвикано от диетата става движеща сила за много от здравословните проблеми които изпитваме на различни етапи от живота си. В този раздел обсъждам по-детайлно индивидуалните хранителни компоненти на системата Зона за Оздравително Хранене и как могат да се организират в персонализирана хранителна програма, за да ви държат в Зоната за цял живот.

По-нататък проучвам причините поради които искате да използвате системата система Зона за Оздравително Хранене като системен подход за справяне с различните проблеми причинени от неразрешеното възпаление, които пречат за постигане на целите на различни етапи от живота. Въпреки че целите може да се променят с времето, хранителната пътека за достигането на тези цели остава същата.

Накрая, в последния раздел обсъждам моето виждане за бъдещето на медицината. Начинът по който се практикува медицината днес (лечение на симптомите на хроничните заболявания с все по-скъпи лекарства) просто е неустойчив в бъдеще. Обаче аз силно вярвам, че системата Зона за Оздравително Хранене и способността й да оптимизира Оздравителния отговор предлага нов поглед върху бъдещето на медицината. Следването на системата Зона за Оздравително Хранене дава възможност за контрол на хормоните и експресията на ключови гени, което позволява поддържането на здраве възможно най-дълго като се оптимизира естествения Оздравителен Отговор на организма, който обикновено наричаме лечение. Този вид „лекарство“ е не само устойчиво, но може незабавно да се приложи на практика в собствената ви кухня.

Някои от термините, които ще прочетете в тази книга вероятно ще са нови за вас. Затова има и кратък речник като Приложение Б, с което по-лесно и бързо да се разбере как всяко понятие е неразделна част от лечебния процес.

 

Добре дошли в „Оздравителната Зона“.

 

[1] Resolution Response

[2] The Zone

[3] Robert Atkins

[4] Dean Ornish

[5] Miller Lite

[6] NFL (National Football League) – Националната футболна лига

[7] The OmegaRx Zone

[8] Charlie Serhan

[9] The Mediterranean Zone

[10] Zone Pro-Resolution Nutrition system

 

Превод: Маня Самоковлийска 

За всеки готвач, ресторантьор трудностите пред които е изправен всеки ЗОНУВАЩ са неразбираеми.

Да смяташ грамажи с лекота, да измислиш и си представиш ястието по зададени грамажи е призвание и лекота.

И когато един ресторантьор вярва, разбира и живее в ЗОНАТА, логично продължение на нещата е да се стигне до ЗОНОВА КУХНЯ.


Copyrights © 2017 Z-Chef.bg. All Rights Reserved.
Developed by