За д-р Бари Сиърс и Зоната от първо лице

Катя Божкова, основател на единствената зонова кухня в България, разказва за своята емоционална среща с д-р Бари Сиърс, създател на Зоната.

Да, развълнувани сме. И да, има защо.

 

Казват, че няма случайни неща. Аз също вярвам в това. Както „случайно“ се срещнах със Зоната преди години, така и „случайно“ започна комуникация ми с Даниела Моранди, италиански нутриционист, специалист в прилагането на зоновия хранителен режим. Работила е директно с професор Бари Сиърс в САЩ, а в момента си сътрудничи с него за редица проучвания, както и в популяризиране на хранителния режим в Европа. Вече 20 години продължава да бъде част от екипа на създателя на Зоната и е Top Zone Coach, Europe, благодарение не само на техническите ѝ качества, но и на способността си да интегрира биохимичните процеси с креативност, разработвайки и прилагайки разнообразни гурме рецепти. Именно затова с Даниела намерихме много допирни точки и се оказа, че сме „от една порода“.

Ще спестя пътя на комуникацията ни и личните ми впечатления от общуването с нея, за да стигнем директно до Палермо, Сицилия, където на 13.5.18 се проведе курс „Зонов консултант“, организиран от Zone Academy  и Inflammation Research Foundation на професор Сиърс. На семинара присъстваха лекари от Италия, както специалисти по храненето от други държави. Акцентите бяха няколко:

 1. Откриваща лекция на д-р Сиърс на тема „Какво е Зоната“ - пресечната точка от начин на хранене, прием на дълговерижни масни киселини и прием на полифеноли.
 2. Детайлно и прецизно обяснение на нуждата, действието и важността на Омега 3. Какво са полифеноли и как да ги набавим в организма си. Всяка тема беше разработена и представена от специалист, работещ в екипа на професор Сиърс.
 3. Представяне на продуктите на „Енервит“, които включват рибено масло и полифеноли на капсули, одобрени от професор Сиърс, както и зонови снаксове, бисквити и напълно балансирани протеинови шейкове за блок. (ZChef вече работи по възможността за техния внос в България).
 4. Още две лекции на професор Сиърс най-интересната, от които завърши с „непознатия орган“ – чревната микрофлора. По тази теми той говори за оптимизирането на бариерите в чревно-мозъчно-кръвните връзки, отново за полифенолите и способните да ферментират фибри.

Мога да продължа с информация за семинара, която беше безкрайно полезна и даващa увереност, че пиеш от извора, но преди да стане твърде формално ще се върна на моите лични впечатления от професор Сиърс. 

Причината да отида на това събитие беше възможността да го видя, да го слушам и да си разменя няколко думи с него. Още на закуската се „сблъсках“ с д-р Сиърс и започнахме непринуден разговор. Учуди ме, че той беше информиран за моето присъствие. Бях изключително поласкана, че Даниела се беше постарала да разкаже за нас и ZChef.

Харизмата на д-р Сиър е впечатляваща. Когато говори, въздухът сякаш се променя. Хората притаяват дъх, за да могат пълноценно да чуят всяка негова дума. Изумена съм от лекотата, с която комуникира. Отговори като „Цялото ми време е Ваше.“ или „Аз всъщност не съм особено зает и с радост бих си поговорил с Вас.“  ме накараха да се почувствам спокойна и да забравя цялото си притеснение. 

По време на дискусията ни относно детайли в дейността на ZChef и преведени менюта, които му показах, стигнахме до един основен извод: в идеалния вариант зоновото хранене е прием на чисти  рибни и качествени месни протеини, въглехидрати с нисък гликемичен индекс – богати на полифеноли, контролиран прием на мазнини от качествени източници. Но това е идеалния вариант. В действителност започването на такъв режим е борба с много лоши и нездравословни навици:

 1. Трудно свикване на повече от 2-3 хранения на ден.
 2. Така нареченият „воден навик“ или недостатъчната консумация на вода. За съжаление, липсата на достатъчен прием на вода се наблюдава при много хора.
 3. Навик да започнеш на закусваш.
 4. Смяна на навик на хранене с вредни “junk” храни.
 5. Навик да заместиш приема на хляб с полезни източници на въглехидрати.
 6. Навикът да гледаш на храната като на нещо наистина важно и значимо, каквото е всъщност.
 7. Навикът да приемаш осъзнато всяко хранене като поредната доза „лекарство“.
 8. Трудността да си създадеш навик да се грижиш за себе си.

Първата задача на ZChef е постепенно да заместим лошите навици с такива, които да работят за клиентите ни и тяхното здраве - неусетно сутрешната баничка да бъде заменена с пълнозърнест сандвич с риба тон и т.н.  Нашата цел е да направим този преход възможно най-вкусен и приятен.  Именно поради тази причина менюта на ZChef са 70% в зелена зона, около 20%  - в оранжевата и 10% - в червената. Самият професор Сиърс казва: „Всеки ще се изкуши от един бургер, по-добре да го направим балансиран и от качествени продукти“.

ZChef прави различни консултации, за да може да задоволи всяка потребност. Ние организираме и лични срещи, на които да дадем повече подкрепа и допълнителна мотивация на всички, които ни се доверяват. Когато всичко това стане факт, нашите клиенти са говори сами да персонализират и надграждат менюто си, спрямо своите вкусове и предпочитания.

Надявам се, че успях да пресъздам най-важното от този ден. Ако обаче има неща, които изпускам, ще имам възможност да разкажа на срещата ни 29.5.18 г. (месечната среща с нашите клиенти на услугата „Абонамент и доставки“).

С вълнение и респект,

Катя Божкова

 

За всеки готвач, ресторантьор трудностите пред които е изправен всеки ЗОНУВАЩ са неразбираеми.

Да смяташ грамажи с лекота, да измислиш и си представиш ястието по зададени грамажи е призвание и лекота.

И когато един ресторантьор вярва, разбира и живее в ЗОНАТА, логично продължение на нещата е да се стигне до ЗОНОВА КУХНЯ.


Copyrights © 2017 Z-Chef.bg. All Rights Reserved.
Developed by