Защо мъжете и жените отслабват различно дори в Зоната

Двата пола сме различни, факт. Освен физическите и генетични обусловености, мъжете и жените мислят и действат по различен начин. Храненето и отношението към тялото не правят изключение. Всички искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре, но когато става дума за спазване на определен хранителен режим, мъжете сякаш се справят по-добре и по-бързо достигат до желаните резултати. Защо се получава така? Нима момичетата не сме достатъчно дисциплинирани или стриктни, когато се налага да следваме определен начин на хранене? Всъщност отговорът не е нито еднозначен, нито толкова лесен и неговото разкриване започва още от древността и заложените социални роли на двата пола. 

В древността “работата“ на мъжете била да ловуват, да бранят и да защитават племето или семейната единица. Тяхната мастна тъкан съдържа много повече рецептори, улесняващи отделянето на мазнини от мастните клетки и използването им като източник на енергия по време на физическата активност. По този начин свободните мастни киселини от мастните клетки бързо влизат в черния дроб и в общото кръвоснабдяване като осигуряват на тялото възможност и сили за по-интензивна физическата дейност и натоварване.

С жените е доста по-различно. Ние сме „програмирани“ да се грижим, да отглеждаме и…да трупаме запаси, за да се оцелеем и да опазим потомството си в случай на недостиг и глад. В нашата мастна тъкан преобладаващи са рецепторите, които са отговорни за натрупването и „складирането“ на мазнини.  Именно заради това жените по-лесно трупат килограми и по-трудно чистят мазнините от тялото си.

Пряко свързани с това са и хормоналните особености на двата пола. По-високите нива на тестостерон при мъжкия пол подпомагат по-лесното изгаряне на калории. Според някои изследвания жените изгарят 15% по-малко калории от мъжете. Тестостеронът е „виновен“ и за по-лесното изграждане на мускулна маса.

От друга страна, естрогенът при жените помага за раждането и износването на бебета, а това, за съжаление, няма нищо общо с отслабването. Не бива да забавяме, че женският метаболизъм се забавя с възрастта и особено по време на менопаузата, а топенето на килограми става още по-трудно.

Заложени социални роли от древността, химия на тялото…нещата не спират дотук. В днешния все по-взискателен към външността и хармоничното тяло свят повечето жени са тези, които следват принципа, че здравословното хранене означава включването на повече зелени храни като салати и плодове, които за източник на добри въглехидрати, но така пренебрегват консумацията на протеини (за разлика от мъжете). И още нещо, което се случва по-често при жените – ние се храним „емоционално“ и сме по-склонни да посягаме към сладки и тестени изделия в периоди на проблеми и повишен стрес.

Пъстрата палитра от емоции в женската вселена е нещо прекрасно, но ни създава трудности, когато трябва да следваме дори щадящ и балансиран хранителен режим като Зоната. Както всяка диета, зоновото хранене има своите правила, които доказано работят и не е нужно непрестанно да бъдат подлагани на съмнения и изпитания. Да, закуската е задължителна и дневните храненията в Зоната са 5 на брой. Не, това не е „твърде много“ и не води до напълняване, има ефект, работи за нас и нашето здраве и напълно задоволява реалните потребности на тялото.  Зоната топи излишните мазнини, но за разлика от други диети това става по-бавно и по-здравословно. Всеки човек е специфичен и отслабва със собствено темпо. Не трябва да се сравняваме с други, които са избрали Зоната за свой начин на хранене.

Скъпи дами, забавете скептицизма и подходете към зоновия режим с доверие и вяра, уверено, рационално и прагматично, а резултатите неусетно ще дойдат сами. 

Зоната е балансирано хормонално хранене и означава преди всичко категорично решение да се грижим и да обичаме себе си без да си поставяме терзаещи условия, да измъчваме организма с лишения или самоцелно да намаляваме броя на необходимите блокове в името на по-бързото топене на мазнини.

Отслабваме без самоизтезания, разделяме се с всеки килограм с удоволствие, живеем с наслада и  любов към своя външен вид и вътрешен свят. Единственото изискване е да тръгнем към Зоната с достатъчно знания, желание, уважение и лично отношение към собствения си Аз. 

©Текстът е разработен от екип на ZChef.

Използвана е информация от Интернет.

 

За всеки готвач, ресторантьор трудностите пред които е изправен всеки ЗОНУВАЩ са неразбираеми.

Да смяташ грамажи с лекота, да измислиш и си представиш ястието по зададени грамажи е призвание и лекота.

И когато един ресторантьор вярва, разбира и живее в ЗОНАТА, логично продължение на нещата е да се стигне до ЗОНОВА КУХНЯ.


Copyrights © 2017 Z-Chef.bg. All Rights Reserved.
Developed by