Зоната не е просто модна диета

Зоната е хранителен режим, който безспорно дава резултати. Той се превърна в предпочитан начин на хранене от много световни и български популярни личности не само заради благотворното въздействие върху здравето, но преди всичко заради здравословния начин, по които топим излишните килограми и връщаме желаната физическа форма. Мнозина смятат зоновото хранене за „диета-чудо“, която изисква минимални усилия и лишения и има максимален ефект. Донякъде това е така, но влизането и оставането в Зоната означава преди всичко категорично желание да бъдем здрави, самодисциплина и изисква сериозна промяна (при повечето хора) на хранителните навици и цялото ежедневие.

Зоната е създадена от д-р Бари Сиърс не като поредната модерна американска диета за чистене на мазнини на всяка цена, а в търсене на начин да се пребори със собствената си генетична обремененост към сърдечни заболявания. Зоновият режим на хранене е резултат от дългогодишни хормонални изследвания и проучвания как точно храната може да повлияе върху балансирането на хормоните в човешкото тяло и в частност на съотношението глюкагон - инсулин.

Ползите от Зоната далеч надхвърлят ползите от обикновените диети за отслабване. Тя повлиява изключително добре различни кардио болести като атеросклероза, високо кръвно налягане и дори смятаната за нелечима кардиомиопатия. Изследванията на доктор Сиърс показват, че Зоната е подходяща при лечение на диабет и дава много добри резултати при много психически заболявания като алкохолизъм и депресия. Тя може да облекчи значително хроничната умора и предменструалния синдром. Зоновият режим дава възможност да живеем по-пълноценно, подобрява умствените ни способности и се радваме на наистина по-добро здраве. Ние, от екипа на ZChef, обичаме да казваме, че отслабването е чудесен „страничен ефект“ от Зоната. То не е нейната единствена цел, а само видимата част от цялостното подобряване на ежедневието, съществуването и мисленето ни.

Зоната е ноу-хау за хормонален начин на хранене, в чийто фокус не стои броя на погълнатите калории, а правилното съотношение в дневния прием на протеини, въглехидрати и мазнини. Поемането на повече въглехидрати и на недостатъчно количество протеини по време на хранене води до свръхпроизводство на инсулин, който понижава нивото на кръвната захар. Ето какво казва доктор Сиърс в книгата си „Зоната“:  „Със спадането на нивото на кръвната захар, мозъкът започва да страда и това се отразява на дейността му. Три-четири часа след подобно, богато на въглехидрати ядене, мозъкът изпитва отчаяна нужда от енергия. Но това количество складирани въглехидрати не може да се влее в кръвния поток, тъй като консумираният от вас богат на въглехидрати обяд е повишил нивото на инсулина и е понижил нивото на глюкагона.„ Той нарича този порочен кръг „въглехидратен ад“, който предизвиква усещане за глад на всеки два-три часа. Равновесието между глюкагона и инсулина е парадният вход към Зоната и към оптималното здраве.

Зоновото хранене препоръчва пет хранения на ден в определени часови интервали и консумацията на определено балансирано количество хранителни блокове от протеини, въглехидрати и мазнини, които се добре да се изчислят индивидуално за всеки човек. Не е желателно и е в разрез с режима да се пропускат хранителни блокове или да похапваме „както си знаем“ между зоновите хранения. Това за мнозина означава сериозна промяна на хранителните навици и може да се отрази върху ежедневните дейности, ангажименти и планове. Именно заради това, за всички нас – съвременните динамични и заети хора, зоновото хранене звучи по-лесно, отколкото е на практика. 

За са влезем и останем задълго в Зоната и за да почувстваме всичките ѝ благотворни предимства е нужно да излезем и се отречем от толкова наложения модел на поведение „аз съм зает/а и нямам време да се храня правилно“ и да помислим за реалната нужда и необходимост на тялото си. Ние сме това, което ядем. Зоната е любов към себе си, а любовта към себе си означава преди всичко самодисциплина и отказ да измъчваме организма си с „лоша“ и небалансирана храна. 

Зоновото хранене не е просто нова модна диета, която дава мигновени и моментни резултати. За него е нужно постоянство и отдаденост. Зоната е нов начин на живот и мислене, който акцентира върху грижата за себе си, а като отплата за положените усилията ни прави по-здрави, по-щастливи, по-позитивни и пълноценни като хора и личности.

©Текстът е разработен от екип на ZChef. Всички права запазени.

За всеки готвач, ресторантьор трудностите пред които е изправен всеки ЗОНУВАЩ са неразбираеми.

Да смяташ грамажи с лекота, да измислиш и си представиш ястието по зададени грамажи е призвание и лекота.

И когато един ресторантьор вярва, разбира и живее в ЗОНАТА, логично продължение на нещата е да се стигне до ЗОНОВА КУХНЯ.


Copyrights © 2017 Z-Chef.bg. All Rights Reserved.
Developed by